valkommen.png

En restaurang, en plats, en samlingspunkt för design, kvalitetshantverk, hållbar mat och dryck och framförallt en gemensam bild av omtanke och vördnad för det vi har runt omkring oss. En unik plats och en vision att förändra Sveriges scen för hållbart och kvalitativt kvalitativt mat- och designhantverk.

Vår restaurang tar avstamp i 1700-talet. Med en pampig malmgård, till för grönsaksodling, boskapshållning och rekreation. Ett hus med lång historia, med ett tydligt syfte och en idag lite bortglömd oas. Vi hyllar nu bonden, den småskaliga producenten och det lilla lokala mejeriet och tar de med in i framtidens kök. 


 
kvinnamedskumpa1gul1.jpg

Hållbarhet- alltid i alla led

Vårt hållbara, kreativa och ständigt utforskande kök där allt som kan ska tas tillvara, förädlas och förvandlas till en smaksensation är hjärtat. För oss är minimalt svinn en kreativ möjlighet och utmaningen i att hela tiden tänka att allt ska med, att alltid vara resurssmart och att ständigt inspirera andra att följa samma kreativa väg som oss går som en röd tråd genom vårt hus.  Vi följer grödo- och animalieårskalendern och har med ett nära samarbete med våra bönder satt ihop en meny som är byggd på det allra bästa bonden skördar för dagen. 

Kvalitet – en miljöfråga

Kvalitet ses idag i många fall som en lyxvara, och kvantitet  som norm, men vi menar att kvalité har ett extra stort värde då den är skapad att hålla länge. Designen är genomtänkt och håller stilen i alla lägen, och den sparar mycket på naturen då den bidrar till färre men mer kvalitativa produkter. Kvaliteten är miljökämpen personifierad! Kvalité känns när en tar i den, naturliga material och en känsla av sanna och rena material känns i finngertopparna.

A59A5997.jpg

Omtanke- om natur, människa och det lokala

Vårt hus genomsyras av omtanke om det vi har runt oss. Omtanke om naturen, varandra, våra gäster och de som utgör ryggraden i vår produktion; svenska småskaliga bönder, producenter, fabriker, väverier och gjuterier. Vi vill värna om svenskt kvalitetshantverk på alla plan.

Ursprung- att veta var, hur och på vilket sätt allt produceras 

I dagens samhälle är en varas ursprung av mindre betydelse. Vi importerar från fjärran länder och bryr varken om det sociala, resurs- eller konkurrensmässiga avtrycket det gör. Kunskapen om avsändaren är i princip obefintlig i de flesta lägen. ROX står för skillnaden. Vi vet vem som blåst glaset, vem som odlat moroten och vem som slungat honungen. Vi vet till och med vad bina landat på för sorts blommor. Vi vet vilken skog golvet är uppväxt i och var kaklet är gjort. Det blir en känsla av vördnad och förståelse när vi serverar mat på en tallrik gjord för hand bara några mil från restaurangen. 


Design- allas unika och fria uttryck

En noga uttänkt design som tar avstamp i funktion, utseende, hållbarhet, innovation och en gnutta djärvhet gör matsalen levande. Att konstnärerna fått frihet att skapa själva, utan att veta vad den andre gör, har gjort allt unikt och annorlunda. 

Sebastian Schildt - Nu eller aldrig!

Sa jag till mig själv när jag stod i min silverateljé och såg grannarna flytta ut från den vackra 1700- talsbyggnaden mittemot; en fantastisk plats i hjärtat av Stockholm.

Jag har länge närt en dröm om att skapa en plats för alla sinnen, där konst, hantverk, mat och möten samlas och inspirerar människor att vara just människor. Nu är äntligen denna unika plats verklighet, och det är en lika spännande och utmanande resa som startar här.

Ett enastående utbud av entusiaster inom design, konst och hantverk har gjort avtryck på alla aspekter av restaurangens interiör. Till detta en dimension av doft och smak under ledning av en av Sveriges främsta matkreatörer - Elvira Lindqvist. Tillsammans med ett utvalt team i köket och matsalen kommer hon att föra våra smaklökar in i framtiden och visa att gastronomi och hållbarhet är två sidor av samma mynt.

Jag hoppas att Restaurang  Oxenstiernan ska bli en genuin mötesplats där kreativitet och samtal leder till skratt och visdom.


 
sebastian color.png
 
elvira color.png
 

Elvira Lindqvist - kreativ ledare

Jag har alltid haft ett passionerat förhållande till hantverket, och söker olika sätt att uttrycka mig med händerna. Jag hittade tidigt vägen in i köket, och som kock kunde jag använda mig av och utveckla min kreativa energi, intresset för gruppdynamik och glädjen att skapa något andra kan uppleva och njuta av.

Som kock fick jag nära kontakt med de hårt jobbande bönder och producenter som gjorde mitt jobb möjligt. När jag började förstå symbiosen mellan naturen och den mänskliga handen så blev matlagning så mycket mer än bara en god bit mat. Kunskapen om vad och hur en bäst odlar för att behålla jorden välmående, vilka djur som är okej att använda sig av och vilka som mår bäst av att få vara kvar i skogen och i vattnet. Det är en ständigt pågående läroprocess och det är så intressant och utvecklande. Frågan om vad, hur och varför och nyfikenheten att ständigt lära sig mer och knyta ihop den kunskapen med matlagningen, är viktigast för mig.

 
 

När Sebastian frågade mig om jag ville bli en del av Oxenstiernan så adderades ännu en dimension: Att få driva en restaurang där alla delar, likt bitar i ett pussel, bildar en helhet där alla delar krokar i varandra och skapar en vacker bild av det hållbara Sverige.

Det är alltid en stor utmaning att bygga något nytt från grunden, och att dessutom göra det mitt under en pandemi gör det inte enklare, men den här restaurangen är en början på något nytt och mycket spännande!

Hållbarhet må vara ett litet slitet uttryck som många gärna slänger sig med utan att mena något med det alls, men för oss så definierar det verkligen vad vi gör. I alla aspekter. Hållbarhet för vår natur, social hållbarhet genom att skapa en kultur där alla är välkomna och får plats, ett levande kvarter, och en stolt partner för bönder, producenter och formgivare.

Med ett gäng passionerade nördar som verkligen trivs med det dom gör så känner vi oss som hemma, och vet att vi tillsammans har skapat en ganska så unik plats.

 
svamp5.png