Pressmeddelande

Stockholm 13 juni 2025


SEBASTIAN SCHILDT OCH VIKTOR WESTERLIND ÅTERÖPPNAR RESTAURANG OXENSTIERNAN – EN NY SATSNING I TRE DELAR

 

Silversmeden och krögaren Sebastian Schildt och stjärnkocken Viktor Westerlind krokar arm och öppnar tillsammans en ny version av Restaurang Oxenstiernan (ROX) – nu som en samtida restaurangupplevelse i tre delar. Först ut är sommarkrogen Jardin, en trädgårdsrestaurang med inspiration från Provence, som öppnar den 28 juni.

 Efter ett kort uppehåll under våren öppnar Oxenstiernan i nytt format, med ett innehåll som formats om från grunden. Tre olika koncept introduceras – från soliga sommarrätter i trädgården till en klassisk bistro och ett modernt fine dining-format.

Det var helt rätt att pausa verksamheten, och nu känns det lika självklart att öppna igen! Och att göra det tillsammans med Viktor känns otroligt inspirerande. Vi delar värderingar, ambitioner och synen på gastronomi. Det här är en unik plats i Stockholm, med enorm potential att skapa något enastående, säger Sebastian Schildt.

 Jardin blir först ut – en avslappnad trädgårdsrestaurang under Lindarna från 1700-talet. Menyn inspireras av Provence, men byter geografiskt tema varje år. Här möts i sommar sydfranska smaker och de bästa svenska säsongsråvaror i en lätt, somrig och livfull matupplevelse. Restaurangen har 50 sittplatser, och det finns alltid barplatser för drop-in för de som vill äta något litet eller bara ta ett glas.

Under hösten öppnar en lyxig bistro, en elegant kvarterskrog i det lilla formatet, där älskade klassiker möter våra finaste nordiska råvaror. Passar lika bra för en vällagad varmrätt en tisdagskväll som för en trerätters middag en fredag – alltid med kvalitet, enkelhet och omsorg i fokus. Till vintern öppnar den mest intima delen av Oxenstiernan: en matsal, där modern fine dining får ta ut svängarna. Det personliga, det kreativa och det nordiska står i centrum i en avskalad, elegant miljö.

Viktor Westerlind är en av Sveriges mest välrenommerade kockar, med erfarenhet från Frantzén, F12, Operakällaren och Aira. Han vann Årets Kock 2009, tog guld med Svenska Kocklandslaget vid Culinary Olympics 2012, och är sedan 2022 tävlingsledare för Årets Kock.

Det känns fantastiskt att äntligen få sjösätta denna drömkrog tillsammans, på en mycket speciell plats. Vi vill erbjuda olika upplevelser under ett och samma tak – och nå fler gäster på fler sätt. Det här projektet är fullt av möjligheter, säger Viktor Westerlind.

Restaurang Oxenstiernan ligger i hjärtat av Östermalm, i den kulturhistoriska Oxenstiernska malmgården – en bevarad 1700-talsmiljö där det en gång låg en smedja för livgardets hästskor. Här har Sebastian Schildt länge haft sin guld och silversmedja, och sedan 2021 även byggt upp en hyllad restaurangverksamhet Med en unik kombination av historia, hantverk, design och samtida gastronomi förblir ROX en levande mötesplats – där varje del bjuder på sin egen upplevelse, men där helheten genomsyras av kvalitet, hållbarhet, passion och omtanke.